Opozícia hromží a obviňuje Smer-SD za stav v justícii

19.11.2012 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR) - Za katastrofálny stav v slovenskej justícii je zodpovedný v prvom rade Robert Fico a jeho strana Smer-SD, lebo kľúče od slovenskej justície odovzdali Štefanovi Harabinovi. Povedal to dnes predseda SaS Richard Sulík po tom, ako vládny Smer-SD neumožnil otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorom chcela opozícia odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

"Chápem, že o tom v Smere nechcú diskutovať, lebo by im bolo nepríjemné to počúvať. Pripomínam, že Harabin sa v roku 2006 stal ministrom spravodlivosti a vykreoval si svoju Súdnu radu, ktorá ho neskôr zvolila za predsedu Najvyššieho súdu SR. Za toto nesie zodpovednosť Robert Fico. Borec je tam len niečo ako biely kôň," povedal Sulík.

Pri samotnom hlasovaní o vyslovení nedôvery Borecovi by sa poslanci SaS podľa jeho slov zdržali. Je tam šesť mesiacov, ja ho vnímam ako slušného človeka, nemá žiadne kauzy a po šiestich mesiacoch nemôže mať ani výrazné výsledky," vysvetlil Sulík.

KDH: Vládny Smer-SD predviedol divadlo, ktorým znemožňuje diskusiu

Vládny Smer-SD dnes predviedol teatrálne divadlo, ktorým znemožňuje diskusiu o stave slovenskej justície. Vyhlásil to dnes líder KDH Ján Figeľ v reakcii na dnešné zablokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

"Smer sa bojí diskusie. Dôkazov, že vláda jednej strany sa nechce deliť o moc, je za tých sedem mesiacov viac. Odmietame takéto zneužívanie parlamentných počtov. Je to nielen proti duchu demokracie, ale aj proti zmyslu ústavných povinností," zdôraznil.

Figeľ tvrdí, že ak tento postup Smeru-SD bude pokračovať aj v utorok (20. 11.), KDH to pomenuje ešte explicitnejšie a bude hľadať ďalšie kroky, ktoré napomôžu riešeniam.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský povedal, že má zlý pocit, lebo to, čo sa dnes stalo, považuje za začiatok demontáže zastupiteľskej demokracie na Slovensku. "Poslancom sa upiera právo diskutovať, kontrolovať, ale aj navrhovať riešenia. Ak takáto arogancia moci by mama pokračovať ďalej, vyjadrujem istú obavu z politického vývoja na Slovensku," uviedol s tým, že KDH nechce politický zápas, ale politickú súťaž.

NRSR: Smer-SD sa podľa Mostu-Híd správa podobne ako kedysi V. Mečiar

Vládny Smer-SD dnes zneužil svoju väčšinu, aby znemožnil základnú funkciu parlamentu, ktorou je diskusia. Podľa Mostu-Híd sa tak vrátil do obdobia mečiarizmu. "Mečiar v '94 roku po vyhratých voľbách povedal: 'Vyhrali sme, zvyknite si'," pripomenul predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Jeho strana považuje za neprípustné, spôsobom, akým to robí Smer-SD, odbúravať základné princípy demokracie. "Naša strana sa bude usilovať o to, aby základné princípy národnej rady a demokracie vôbec boli zachované," vyhlásil Bugár.

Plénum dnes malo hovoriť o odvolávaní ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Vysloviť mu nedôveru navrhuje opozícia v zložení KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. Strany mu vyčítajú nečinnosť v rezorte ako aj nečinnosť v obhajobe záujmov občanov SR. O opozičnom návrhu parlament dnes ale nerokoval, keďže nebol uznášaniaschopný.

V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse. Predseda parlamentu Pavol Paška následne odložil rokovanie na utorok na deviatu hodinu ráno.

Bugár považuje za aroganciu najvyššieho stupňa, keď predstavitelia Smeru-SD hovoria, že dajú do pléna 10 poslancov, aby bola Národná rada SR uznášaniaschopná. Poukázal na to, že niektorí opoziční poslanci chýbali kvôli pracovnej ceste, ktorú im podpísal šéf parlamentu Pavol Paška, iní zas pre chorobu. Bugár tiež zdôraznil, že opozícia bude vždy v menšine a o termíne konania mimoriadnej schôdze rozhoduje predseda parlamentu. "Môže ju zvolať do siedmich dní. Takto sa nedá vypočítať, aby si poslanci presne vedeli odložiť svoje pracovné povinnosti," poznamenal.

Poslanec Gábor Gál trvá na tom, že v justícii je vážny problém, čo dokazujú aj "škandalózne rozhodnutia súdov, ktoré so zákonnosťou a spravodlivosťou nemajú nič spoločné". Dodal, že Most-Híd sa nebude mlčky pozerať na to, "ako si sudcovia niektorých senátov pod spravodlivosťou a zákonnosťou predstavujú to, že zabezpečia blahobyt a šťastie niektorým vyvolaným". Smer-SD sa podľa neho svojim dnešným počínaním zaradil medzi tých, "ktorí obhajujú túto úzku skupinu obyvateľov".

D. LIPŠIC: R. Fico podporuje dnešný stav justície, vyhovuje mu

Predseda vlády a líder Smeru-SD podporuje dnešný stav justície, podporuje Štefana Harabina aj Dobroslava Trnku, aj keď sa k tomu nechce verejne priznať. Pred novinármi to dnes vyhlásil poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) v reakcii na dnešné zablokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

"Situácia v justícii je tragická a Robertovi Ficovi vyhovuje. Preto o tom nechce hovoriť verejne v parlamente. Je to prejav čoho, suverenity, veľkorysosti alebo malosti a strachu? Justícia nie je problém? Neschváliť schôdzu k odvolávaniu ministra, to tu nebolo ani za Mečiara," povedal Lipšic. Zdá sa mu, že niekto má veľké obavy a preto rieši situáciu v pravici. "Ja by som pánovi Ficovi odporučil, aby riešil to, že každý deň sa na Slovensku vo fabrikách prepúšťajú ľudia a nie stav v pravici," dodal.

SDKÚ-DS: Bezprecedentný okamih, ktorý nemá pmätníka od čias mečiarizmu

Na pôde Národnej rady SR dnes nastal bezprecedentný okamih, ktorý nemá pamätníka od čias mečiarizmu. Vyhlásil to dnes líder SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na dnešné zablokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

"Nastal okamih, kedy sme chceli dvakrát v NR SR diskutovať a pán minister Borec diskusiu odmietol z neakceptovateľných dôvodov. Každý vie, aký neporiadok je v súdnictve, neverím, že niekto nie je pobúrený tým, čo sa deje Michalovi Kováčovi, filmárke Zuzany Piussi či rozsudkom v kauze Štefan Harabin a prokuratúra," vyhlásil Frešo.

On sám považuje za neprípustné, aby sme sa vracali do čias mečiarizmu, kedy sa potláčala parlamentná demokracia a kedy sa všetko to zlé, čo sa dialo, v tejto budove tvárilo, že neexistuje. "Na schôdzu prídeme aj zajtra a chcem vyzvať všetkých, aby prišli. Budeme ale ďaleko tvrdší, lebo nepripustíme, aby sa demokracia demontovala v priamom prenose," apeloval.

Argument Smeru-SD, že schôdzu neumožnili, lebo tu nebola ani celá opozícia, Frešo odvetil, že ten, kto chce demontovať demokraciu a ten kto sa bojí diskusie, ten si nájde výhovorku vždy. "Aj keď sa sem postavíme všetci, tak potom bude problém so záclonou alebo vzduchotechnikou. Toto nie je o tom, či nejaký dvaja ľudia majú dobrý alebo zlý dôvod na to, či tu sú alebo nie., Je to o vôli diskutovať," povedal.

Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) si myslí, že tým, že Smer-SD zablokoval schôdzu, preberá plnú zodpovednosť aj za to, že "môžeme byť v budúcnosti svedkami populistických a radikálnych návrhov, ktoré povedú k horšiemu stavu justície".

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze na utorok (20. 11.) ráno po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse.
 

Vyberte región